Nå vil Codan Forsikring og Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) gi 100 000 kroner i støtte til organisasjoner som gjør vår digitale hverdag sikrere.

Få anmelder
– Det er et samfunnsproblem at vanlige folk ikke forstår at de begår en kriminell handling på nett, for eksempel ved å dele bilder uten å spørre om lov. Slik kriminalitet har store mørketall, fordi en stor andel av ofrene lar være å anmelde forholdet, sier Stefan Langva.
Nordmenn bruker i snitt 140 minutter daglig på internett og sosiale medier. Folk i alderen 16-24 år er på nettet én fjerdedel av sin våkne tid.
– Digitaliseringen har mange fordeler, men det finnes også en bakside, sier Langva.
Truer tilliten
Bjarte Malmedal er seniorrådgiver i NorSIS, som har digital trygghet for innbyggere og virksomheter som sitt hovedmål. Han mener vi har et ensidig fokus på de økonomiske konsekvensene ved digitale trusler.
– Vi tror at det er andre samfunnsmessige konsekvenser som er større. Verdier som trygghet, tillit og samhold blir satt under press når vi er redde for å bli lurt, mobbet og svindlet på nett, sier Malmedal.
Han synes mange organisasjoner gjør en god innsats for å bedre sikkerheten.
– Jeg håper vi nå får løftet fram det viktige arbeidet disse organisasjonene gjør, og at flere vil bidra sammen, sier Malmedal.
Hedrer frivillig innsats
Stefan Langva mener vi trenger samarbeid på flere fronter for å løse problemet.
– Mange organisasjoner gjør i dag et viktig arbeid for vår nettsikkerhet, for eksempel opplysningsarbeid, krisehjelp til folk som har blitt misbrukt eller mobbet på nett, eller gratis juridisk bistand til de som har blitt utsatt for ID-tyveri og svindel. Dette er innsats av uvurderlig verdi, sier han.