De siste årene har antallet vannskader økt med over 35 prosent. Det meste av økningen skyldes inntrengning av vann utenfra i forbindelse med kraftig regn eller flom. Skadeomfanget er også større som følge av dyrere hus, og store skader på innbo.
- Om vannmassene først kommer, er det lite vi kan gjøre for å stoppe det. Men, det er en del forhåndsregler vi kan ta for at skadene blir så små som mulig, sier Henrik Næss, skadesjef i Codan Forsikring.
Enkle ting som å få innbo opp fra gulvet, og være klar til å flytte møbler og verdifulle gjenstander opp av kjelleren fort om vannet skulle komme og passe på at vinduer er lukket, kan redusere skadene. Kjellere er typisk mest utsatt for å få inntrengning av vann, og særlig om det har skjedd tidligere.
- Når uværet er over er det tid for å sjekke om det har kommet inn vann. Let etter lekkasjer, prøv å fjerne vannet og tette midlertidig. Sjekk om vann har trengt inn i boligen, for eksempel i kjeller eller på loft, fortsetter Næss.
Hvis skaden først er skjedd, skal du ringe forsikringsselskapet ditt. Da får du råd om hva du skal gjøre og hvis det er behov rekvireres hjelp fra saneringsselskap. Alle forsikringsselskapene samarbeider med saneringsfirmaer og de vil reise ut og se på skadene der det er behov. Fuktskadde rom bør varmes opp, og luftes godt for å begrense fuktskader. Ta bilde eller video av alt som er skadd, og ta vare på kvitteringer.
Codans råd ved flom
Hus og hjem:
Når det meldes flom:
- Rydd uteareal for gjenstander som kan bli tatt av vannet. Dører og vinduer i kjeller holdes lukket, om nødvendig bruk sandsekker til å demme opp for vannet.
- Rens takrenner og avløpsrør fra takrenner.
- Vær klar til å redde innbo og gjenstander til et tørt sted
- Rydd kjellere, rom og boder som kan bli utsatt for flom for løsøre. Flytt det du kan til steder ikke vannet vil nå.
- Kontroller at avløp og kummer ikke er tette
- Sjekk gjerne kjeller og loft for vanninntrenging. Prøv å tette midlertidig hvis du ser at vann trenger inn.
- Spør naboen om å se til huset eller hytten om du ikke er tilstede selv.
- Ha bøtter og skuffe klar så du kan være klar til å fjerne vann som måtte trenge inn
Forholdsregler for å unngå flomskader som må gjøres i god tid før flommen inntreffer:
- Grunnmur og andre deler av huset som kan komme i kontakt med vannmasser bør behandles med murpuss, maling eller annet som holder vannet ute.
- Drener slik at overflatevann renner bort fra huset
- Bytt ut gamle avløpsrør
Når flommen har inntruffet:
- Bli i huset slik at du kan gripe inn hvis vannet kommer inn.
- Vær klar til å redde innboet ditt til et tørt sted. Gjenstander som står i kjeller og garasje må opp fra gulvet
Bil:
- Det er ekstra stor fare for vannplaning ved store nedbørsmengder. Tilpass farten etter forholdene.
- Ikke kjør bilen på oversvømmende veier, det kan lett gi motorstopp.
- Vurder å la bilen stå hvis du vet at du har slitte bildekk.
Båt:
- Ta en ekstra tur til båten og sjekk at presenninger sitter godt på slik at vannet renner av
- Sjekk at lensepumper virker som de skal og at vann renner ut av båten og ikke tynger ekstra
- Sjekk at båten er fortøyd godt
For mer informasjon, kontakt:
Mari Bræin Faaberg, kommunikasjonssjef
Codan Forsikring
Mobil: +47 94 52 44 96
E-post: mari.faaberg@codanforsikring.no
Om Codan Forsikring
Codan tilbyr skadeforsikring til privatpersoner og næringsliv i Norge. Vi har nærmere 300 ansatte i Oslo og Bergen, som er oppriktig engasjerte i å gjøre det beste for kundene våre, hver dag. I tillegg har vi over 40 agentkontorer, som selger forsikring på våre vegne.
Vi er også forsikringsleverandør til blant annet Politiforbundet, Sjakkforbundet, Bridgeforbundet, Autotal, Lederne, Norsk Bobil og Caravan Club og Sjøoffiserene. Gjennom utvalgte samarbeidsavtaler kan vi tilby kundene våre gode fordeler hos SAS EuroBonus, Falck og Vertikal Helse.
Sammen med Trygg-Hansa i Sverige og Codan i Danmark er vi Skandinavias fjerde største forsikringsselskap. Codan eies av RSA Group, et av verdens største forsikringsselskap med kunder i over 130 land.