Finjustering av teknologien
Plutselig stopper bussen. En bil i motsatt felt kom litt for nær, og bussen stopper som den skal.
– Både foran og bak er det en pulserende laser på taket. Disse har 360 graders oversikt og sørger for at bussen stopper hvis det kommer noe i veien på den forhåndsprogrammerte ruten, forklarer Hans.
Bussen går like nøyaktig som en trikk på skinner, har sikkerhetssoner i alle retninger og klarer fint å tilpasse seg farten til bilen foran. I det vi nærmer oss et veikryss, merker vi at bussen bremser, kontrollert denne gang, før vi svinger til høyre.
– Vi som jobber med trafikksikkerhet i Codan ønsker å lære mer om hvordan førerløse busser fungerer sammen med andre trafikanter, som syklister og fotgjengere, sier Jan.
– Akkurat nå er bussene programmert til å være ekstra følsomme for syklister som passerer på siden av bussen, men med nye oppdateringer av softwaren basert på læring, vil dette justeres. Den skal også etter hvert kunne lese trafikklys og kunne kjøre forutsigbart når det kommer snø på veien, sier Hans.
Slik læring er gull verdt med tanke på nye ruter. Neste mål er å erstatte vanlig transport med selvkjørende busser på Ormøya der det blant annet er mer bakker.
Ulykker på veien skyldes mennesker
Som forsikringsselskap er vi naturligvis nysgjerrige på om det har skjedd noen ulykker eller nesten-ulykker, og svaret kommer raskt.
– Nei. Vi har siden starten registrert 18 000 passasjerer, unge som gamle, og sikkert halvparten i sommer har vært turister. Alt har gått bra. Husk at 97 % av alle ulykker i trafikken er et resultat av menneskelige feil. I disse bussene er det teknologien som styrer og den har heldigvis ingen dårlig dag, poengterer Hans.
– Med tanke på forsikringsrisiko er prosjektet godt vurdert. Fra Statens Vegvesen har vi fått en grundig risikorapport om bussene og strekningen den skal kjøre. Det har hjulpet oss i risikovurderingen og prissettingen. Dessuten er det viktig å bli med på en tur selv og oppleve hvordan teknologien fungerer i praksis, avslutter Jan.